maanantai 6. toukokuuta 2013

3.5.2013. Perjantai. Homo Empathicus on valmis!


Blogitekstit luettavissa myös täältä pdf-tiedostoina.


            (kirjoitan: nyt voisimme ottaa toisiamme kädestä
            nyt voisimme tosiaan jo ottaa toisiamme kädestä kiinni)

            Vilja-Tuulia HuotarinenHomo Empathicus -projekti vietti tämän kevään päättöjuhlansa eilen. Osallistujat olivat kutsuneet paikalle vierailijoita, joita tuli salin täydeltä. Ohjelma alkoi rennolla Kuunteluharjoituksella ja päättyi hartaaseen Gilgamešiin. Melkein kaikki harjoittelivat ja esiintyivät.

Nordstjärna

Vaimoni oli yksi vierailijoista. Hän kertoi siirtyneensä Kuunteluharjoitteen aikana ensin ulkoisesta ja julkisesta äänimaisemasta sisäiseen ja omakohtaiseen ja sitten sisäisestä ja omakohtaisesta sisäiseen ja yhteiseen.  Hän kuuli ensin kadulta ja rautatieltä kantautuvia liikenteen ääniä. Sitten Elisan kuoro vei hänet hänen omien muistojensa maailmaan. Harmoniajakson aikana hän koki uudestaan norjalaisen rannikkolaivan kannella kuulemamme lokkien urkukonsertin. Se oli ainutlaatuinen kokemus. Sitten vaimo tuli suomalaiseen lampimaisemaan ja lehtometsään, sellaiseen sisävesien ja laululintujen äänimaailmaan, joka on luultavasti tuttu kaikille paikalla olleille kuuntelijoille.

Matkustin vaimoni kanssa viime vuosituhannella paljon Norjan rannikolla. Laivoista pienin ja vanhin ja siis hurmaavista hurmaavin oli nimeltään Nordstjärna. Istuimme sen takakannella kahdestaan, kun lokkiparvi antoi ainutlaatuisen urkukonserttinsa. Linnut liitivät samaa vauhtia laivan kanssa muutaman metrin korkeudella ja lauloivat urkustemmoja. Ehkä "laulu" ei ole oikea sana. Ne urkuloivat, loivat moniäänistä harmoniaa. Olemme kuunnelleet lokkeja hyvin paljon, mutta koskaan sitä ennen tai sen jälkeen emme ole kuulleet lokkien esittämänä sellaista yhteisteosta. Emme ole myöskään lukeneet mistään, että lokit esittäisivät taidetta taiteen pyhyyden vuoksi. Yleensä lokkien ääntely on kommunikatiivista. Ne kutsuvat, varoittavat, käskevät ja vaativat ja päästävät muita merkityksellisiä sosiaalisia ääniä toisilleen ja muille kuulopiirissään oleville olioille. Nyt ne keskittyivät rauhallisesti ja sanoinkuvaamattoman kauniisti meren, varhaisen aamun ja universumin ylistämiseen.

Aikaisemmin keväällä minäkin kuulin empaattiharjoittelijan asemassa toimiessani Kuunteluharjoitteen harmoniavaiheessa meren pyhyyden. Fyysisten lokkien asemesta näin fiktiivisiä merenneitoja.  Äänimaisemamatkallani merenneidoilla oli kuvitteellisuudestaan ja kiistattomasta banaaliudestaan huolimatta sama funktio kuin lokkien hartaalla urkukonsertilla vaimoni kulkemassa äänimaisemassa. Kaikkia koskeva pyhä syntyi ihmettelevässä omakohtaisessa kokemuksessa ja valmisti tietä yhteisen kokemuksen kokemiseen. Minusta tuntuu, että uskonnollinen kokemus ei ole pelkästään viime vuosien teatterin muoti-ilmiö (ks. ja vrt. esimerkiksi Ekslund 2006, 79-80), vaan osa kaiken teatterin perustaa.

Esiintyminen

Siirryin eilisen Kuunteluharjoitteen alussa empaattitreenaajasta esiintyjäksi. Minulla oli nyt kaksi roolia, sillä säilytin myös entisen asemani koulutettavana. Harjoitteen aikana seisoin Elisan ja Karenin välissä ja käänsin katseeni vuoroin toisesta toiseen. Elisa ohjasi koko orkesteria. Karen antoi minulle henkilökohtaista opetusta. Hän ohjasi äänityötäni ilmeillään ja kannusti minua pienillä peukalon nostoilla. Olin koulutettavan asemaani perin juurin tyytyväinen. Myös esiintyjän tehtävä innosti minua yllättävän perusteellisesti.

Yleisö tuli sisään selvästi aistittavan myönteisen virityksen vallassa. Se ei ollut sinänsä mikään ihme, sillä kaikki olivat kustuvieraita ja kutsujat olivat epäilemättä esitelleet heille Homo Empathicus -projekti hyviä odotuksia virittävästi. Oli siis jännittävää nähdä, kasvaako myönteinen ennakkoasenne ymmärtäväksi innostukseksi vai lopahtaako kitkeräksi pettymykseksi. Jonnekin näiden asenteiden väliin jääminenkin on mahdollista, mutta ei todennäköistä. Eikä toivottavaa! Esityksemme ratkaisee sen, miten yleisöllemme käy.

Minä sain tehtäväkseni Kuunteluharjoitteen esittelemisen. Harmikseni en muistanut kertoa lopussa, että kaikki äänet olivat suullisesti tehtyjä. Ihmiset nimittäin luulevat, että apuvälineitä on käytetty "ainakin linnunlaulussa". Vaimonikin luuli niin ja niin luulin minäkin silloin, kun istuin kuulijoiden joukossa. Minun olisi pitänyt myös kertoa, että useimpien äänteen luomisen opettelemisessa pääsee alkuun melko helposti. Näin on esimerkiksi tuulen huminassa tai veren kohinassa, sydämen sykkeessä, lammen sadeloiskeessa ja myös linnunlaulussa. Harmonia sen sijaan vaatii paljon harjoitusta. Ehkä lokit laulavat stemmojaan yhteen niin äärettömän harvoin juuri siksi.

En ollut kuoron jäsenenä kovin huolestunut omasta äänityöstäni.  Noudatin aloittelijan perussääntöä ja ääntelin niin hiljaa kuin mahdollista. Jos äänet ovat huonoja, niin eivätpä sitten rymähtele liian kuuluvasti. Olin sen sijaan huolestunut, tai ainakin kiinnostunut siitä, mitä vieraan tykkäävät äänimaisemasta. Äänet eivät kuulosta oikein miltään silloin, kun itse visertelee. Hiljaisissa kuulijoissa ne tuntuvat toisenlaisilta. Mutta minkälaisilta ne heissä tuntuvat?  Varmaankin aika hyviltä sittenkin, koska pienintäkään kyllästymisen merkkiä ei ole ilmassa. Innosta hihkumisenhan minä tavallaan kielsin, kun pyysin äsken heitä istumaan hiljaa paikoillaan.

Aikaisempien kokoontumisten aikana pidin harjoitteita yksinkertaisesti harjoitteina. Kouluttajat kouluttivat ja minä harjoittelin. Eilen harjoitteen luonne muuttui silmissäni. Kustuvieraat osallistuivat harjoituksiin. He siis harjoittelivat. Mutta samalla he esiintyivät meille kouluttajille. Näin ollen minäkin siis myös esiinnyin aikaisempia harjoitteita harjoitellessani. En vain tullut ajatelleeksi sitä. Harjoittelija tietysti esiintyy aina tavalla tai toisella harjoitusten ohjaajalle, mutta mitä hyvänsä harjoitetta ei kannata silti kutsua sanan teatterillisessa mielessä "esitykselliseksi". HE -harjoitteissa on ollut alusta saakka mukana jokin metka esityksellinen aspekti.  Asiasta kannattaa keskustella tarkemmin joskus myöhemmin, kunhan siihen löytyy aikaa ja paikkaa.

Pythagoras

Juttelin vaimoni kanssa muutama päivä sitten Pythagoraasta. Tai oikeastaan keskustelimme niistä kaskuista, joita hänestä kerrotaan. Miehen omat kirjoituksethan ovat kateissa. Pontimenamme oli täysikuu. Jumala on tarkka kakara ja tunnollinen humoristi. Kuunkin hän on nakutellut aivan pyöreäksi kivipalloksi. Epämääräisempi möykky ei ole kelvannut. Ei, ei ole tullut kuuloonkaan.

Pythagoras lienee ollut sitä mieltä, että pallo on täydellinen muoto. Siitä muut muodot syntyvät ja siihen ne päätyvät. Luultavasti tämä pallon ylistys ei ollut mitään uskonnollisen huru-ukon horinaa, vaan huolellisten geometristen tutkimusten tulosta. Mutta olipa Pythagoras sanonut pallosta sitä tai tätä, pallon asemaan kaiken alku- ja loppumuotona kannattaa joka tapauksessa suhtautua vakavasti. Esimerkiksi rannikkolaivalla tuntee "maailmankokoisen pyöreyden" (ks. ja vrt. Ihalainen 2012, 62) .

Päätösjuhla jatkui Kuunteluharjoitteen jälkeen Avaruusharjoitteella. Lähdimme kulkemaan kehää. Heittäydyimme pyöreää rataa kiertäviksi meteoriiteiksi. Muutimme itsemme pyöreiksi auringoiksi. Pyöreyden tuntoa aloiteltiin polvia notkistelemalla. Muistelin aikaisemman kevään energiapalloharjoitusta, Energiapallo on nimenomaan pallo. Sellainen tanssijalla ja näyttelijällä on alavatsassaan, kun hän tekee empaattista teatteria.

Ilokseni ja myös pieneksi yllätyksekseni vieraat olivat virittyneet Kuunteluhajoituksessa mukavan innostuneiksi. He reagoivat empaattikouluttajien toiveisiin samalla tavalla kuin empaattikouluttajat reagoivat Mikon toiveisiin. Kaikki panivat aina heti toimeksi innostuneesti ja asiaan paneutuneesti.

Sain sellaisen vaikutelman, että vieraiden kiinnostus kasvoi tasaisesti sitä mukaa, kun ilta vanheni. Vieraat olivat valppaita, he osallistuivat innostuneesti ja kannustivat toisiaan. Loppupuolen Sammakkoharjoitteessa Mikko huomasi murheekseen, että kaikki halukkaat eivät ehdi loikata.

Aura

Tapasin pari viikkoa sitten kirjastossa Erkki Auran, kaikkia teatterin ammattitöitä yli 50 vuotta tehneen teatterimiehen. Kerroin hänelle kuulleeni, että hän on syypää siihen, että Mikko Bredenberg on hylännyt pianon ja ryhtynyt polkemaan teatterin palkeita. Aura myönsi, että syytteessä saattaa olla jotakin perää. Mikko oli pieni poika Myllykolun kesäteatterissa. Aura näyttää kädellään, miten pieni Mikko oli.  Huomaan että yli puolitoistametrinen sentään. Aura muistelee Myllykolussa tehtyä kappaletta. Sitten hän vakavoituu ja innostuu. Bredenberg oli ihan poikkeuksellinen näyttelijä. Miten niin? Koska hän kysyi koko ajan tavattoman intensiivisesti itseltään, että miksi minä näyttelen ja miksi minä näyttelen juuri tällä tavalla kuin näyttelen. Miksi en jotenkin toisin?

"Teatterin taika" on kulunut ja ehkä muutenkin sopimaton sanapari Mikko Bredenbergin Homo Empathicus -työn kuvaamiseen. On parempi puhua "Teatterin Arvoituksesta".  Mikko on Teatterin Arvoituksen ruumiillistuma. Hän ruumiillistaa sitä ihmettä, joka saa miljoonat ja taas miljoonat ihmiset innostumaan teatterista itsensä nurin. Minusta tuntuu, että Mikko kysyy yhä samaa kysymystä, jota hän kysyi niinä uljaina päivinä, kun sai tuta Auran ohjausta. Jos vastauksia on, niin ne muuttuvat kysymyksiksi. Homo Empathicus on ehkä yksi vastaus. Se synnyttää uusia kysymyksiä, jotka varmaankin palauttavat kysyjän alkuperäisen kysymyksen äärelle. Pallo pyörii. Jeppe juo. Mutta miksi Mikko näyttelee?

Minä tykkään Mikosta myös siksi, että hänen arvovaltansa Järvenpään nuorien empaattikouluttajien keskuudessa vaikuttaa ehdottomalta, mutta on samalla aivan metelöimätöntä. Järvenpään naiset eivät tee Mikon karismasta mitään numeroa. Se on heistä mitä luonnollisin asia. Ja Järvenpään nuorista empaattikouluttajista minä tykkään vielä enemmän kuin Mikosta, jos vertailuasteikkojen käyttäminen on tässä mahdollista.

Teatterinkatsomiskykyni on parantunut Homo Empathicus -projektissa kohisten. Oppiminen on tuntunut selvimmin näyttelijän, laulajan tai tanssijan sisäisen liikkeen tavoittamisessa. Viimeksi koin sen toissapäivänä Legioonateatterin Rosencrantzissa ja Gyldensternissä.  Varsinkin Paula Toivosessa tunsin sisäistä liikettä ja fyysistä aikomusta, kun hän loi Gyldensterniä. Muutama päivä aikaisemmin tunsin Ari Nummisen ja Hannu Kellan vanhojen työväenlaulujen konsertissa Telakalla aikaisempaa tarkemmin, miten voimakkaasti Numminen tanssii myös silloin, kun ei värähdäkään.

Olen jonkin verran yrittänyt analysoida tämän kevättalven ja kevään teatterikokemuksiani. Miten HE on mukana reagoimis- ja proagoimistapojeni kehityksessä? Yksittäisiä harjoitteita olen soveltanut tai muutenkaan muistellut melko harvoin. Energiapallot ja keppiharjoitus ovat olleet muutaman kerran mielessä. Siinä taitavat olla melkein kaikki teatteriesitysten aikana mieleeni tulleet tarkat harjoitemuistumani. Mielessäni ja kehossani on ollut yksittäisten harjoitteiden asemesta eräänlainen yleistunnelma tai yleistuntuma. Tuntuman synnyttäjinä ja kantajina ovat Järvenpään ihanat empaattinaiset. He jättivät minulle pysyvän muiston luontevasta ja lempeästä, etten sanoisi empaattisesta yhdessäolosta, jota hallitsee rauhallinen asiallisuus. He palauttivat uskoni pedagogiikkaan opettamalla minulle uusia teatterin kokemisen mahdollisuuksia.

Gilgameš

Eilinen ilta päätettiin esitykseen, jonka nimeksi on annettu "Nimetön harjoite". Anna-Sofia, Elisa, Karen ja Mikko esittävät siinä Pekka Strengin laulun "Gilgameš". Elisa soittaa kitaraa, Anna-Sofia ja Karen viuluja. Kaikki neljä laulavat. Viulut ovat tehneet tässä esityksessä minuun ennenkin valtavan vaikutuksen. Niin kävi nytkin. Viulut ikään kuin laulavat Gilgamešia  uudelleen.

Esiintyjien edessä oli pitkä matto, jonka toinen laita on nostettu pystyyn. Pystyreuna edustaa esiintyjien ja yleisön välistä rajaa. Mikko kannusti vieraita rajan ylitykseen. Matonreunan takana voi jäädä makaamaan piiloon yleisöltä. Sieltä voi kurkistaa, jos niin haluaa, tai sitten sieltä voi kohottaa kätensä ja muodostaa sormistaan kukan tai jonkin muun merkin ja näyttää sitä yleisölle. Vieraat tarttuivat hanakasti tarjoukseen. Sormikukkia ja silmäpareja kohosi sermin takaa.

Kurkistuksilla ja sormikukkasilla saattaa olla jonkin yleisöpositioiden problematiikkaan liittyvä funktio. Minun mielestäni ne ovat kuitenkin ennen kaikkea sitä huumoria, jota ilman pyhä ei ole pyhää. Tässä asetelmassa syntyvä huumori on tahdikasta ja pienimuotoista, mutta samalla sydämellisen hassua, niin kuin huumorin pitää ollakin.

Nimetön harjoite on kaunis ja harras. Se on vahva, mutta vaatimaton. Siinä syntyy ihmisten yhteis-voimailu, eli kon-firmaatio, josta huumori tekee pyhäin yhteyttä.

Vieraiden joukossa oli kaksi pientä lasta, puolitoistavuotias poika ja häntä hiukan isompi tyttö. Toisen lapsen äiti puhalteli Gilgamešin aikana saippuakuplia. Lapset keskittyivät katselemaan ja tavoittelemaan niitä, eivätkä siis osallistuneet äänekkäästi kahdeksan minuutin mittaiseen Nimettömään harjoitteeseen, joka tarvitsi hiljentyviä kuulijoita.

Vaimoni sanoi nyt aamulla töihin lähtiessään, että saippuakuplat sopivat Homo Empathicus -illan päätökseen kauniisti. Oli aivan kuin ne olisivat kuuluneet Nimettömään harjoitteeseen suunnitellusti. Ilmassa liikkui hiljaa ja hitaasti kauniita palloja, joita lapset tavoittelivat ja jotka haipuivat itsestään pois äänettömästi poksahtaen. "On asioita, jotka eivät antaudu omistettaviksi", sanoi vaimoni.

Pertti Julkunen
KIRJALLISUUS:

Eklund, Hilkka. (2006) Finnish Drama Seizes the Present Moment. Teoksessa Korhonen & Tanskanen, 76-80.

Huotarinen, Vilja-Tuulia. (2013) Seitsemän enoa. EU: Werner Söderström Osakeyhtiö.

Ihalainen, J.K. (2012) Ainoa ainoa ainoa elämä. Kuolematon kulkuri Arthur Rimbaud. Tallinna: Kustannusosakeyhtiö Sammakko.

Korhonen, Kaisa & Tanskanen, Katri (toim.). (2006) Theatre People - People´s Theatre. Finnish Thetre and Dance 2006. Translation from Finnish into English by Don McCracken & Paula Tanner. "On the Art not Making Art" from Swedish into English by David McDuff.  Keuruu: LIKE. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti