maanantai 18. helmikuuta 2013

Keho näyttämönä

                                     Kuvaaja Sanna Tennberg


Kolmannella tapaamiskerralla tarkastelimme kehon käytön tapoja. Harjoittelimme Minnan johdolla seisomista ja ruumiillistimme Ilonan ohjauksessa mm. "edustuskehon". Tämä kolmas tapaamiskertamme avasi koulutuksessamme KEHONTIETOISUUDEN teeman. Nyt opetetut tekniikat luovat myös ruumiillisen pohjan kouluttautumisemme jatkolle.

Apukouluttajan  havainnointia työskentelystä:
"Empaattikouluttajat avustavat harjoittelijoita seisomisessa. Lämpimin kosketuksin edetään jaloista päälakeen. Ilmassa on rauhallisuuden tuntua ja ympäriltä kuuluu kevyitä kuiskauksia. Näen monenlaisia reaktioita. Meditatiivista keskittymistä, naurua, itkua, vapautuneisuutta, kiristystä ja puristusta. Ennen kaikkea näen jokaisessa suurta keskittyneisyyttä. Se tekee harjoitteen katsomisesta hyvin mielekästä. Minusta tuntuu, että kenelläkään ei ole kiire mihinkään: on vain tämä asento ja asennon tuomat tuntemukset. Kun harjoite päättyy, tilan täyttää puheensorina. Minusta tuntuu, kuin jotakin olisi kauan pidätelty: nyt harjoittelijat ja kouluttajat puhuvat innokkaaseen sävyyn ja kädet viuhtovat puheen mukana. Minusta näyttää myös siltä, että kouluttajan ja koulutettavan välille on harjoitteen aikana muodostunut aivan erityinen suhde. Olen aistivinani keskinäistä luottamusta ja turvaa.

Ruumiillistaessamme ”edustuskehoa” olin kauhuissani. Kouluttajan ohjauksessa puolet treenaajista ruumiillistaa "edustuskehon" ja toinen puoli soveltaa edellisessä harjoitteessa opeteltua seisomisasentoa. Harjoitteen tekijät yrittävät tervehtiä toisiaan, mutta huomaan, että eihän "edustuskehoa" ruumiillistaviin saa kunnolla kontaktia. Heidän katseensa harhailee ja he ovat jotenkin ”poissaolevia”. Näen treenaajissa helpottuneisuutta kun asento puretaan. Vaikuttavatko asentomme todella näin ratkaisevasti mahdollisuuksiimme olla vuorovaikutuksessa toistemme kanssa?"

Treeneissä sanottua:
”…seisoessani olotilani oli rauhallinen, tasapainoinen, tyyni…”
”…seisoessa tunsin lämmön, joka valtasi koko kehon…”
”…seisominen oli hankalaa, mutta kuitenkin samaan aikaan se tuntui hyvältä…”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti